Νοσοκομείο Χανίων: Στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον covid αλλά με αυξημένες ελλείψεις προσωπικού

Στις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό αναφέρεται η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Χανίων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, διανύοντας τον δεύτερο χρόνο πανδημίας αυξάνονται οι ελλείψεις στο προσωπικό και υπάρχουν σημαντικοί κλάδοι όπως οι τραυματιοφορείς και εν γένει ο ιατρο-νοσηλευτικός τομέας, όπου το προσωπικό πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής σωματικά και ψυχικά εδώ και ενάμιση χρόνο.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, οι γιατροί ιδιαίτερα του παθολογικού τομέα αναγκάζονται να κάνουν πολλαπλές εφημερίες στις κλινικές Covid-19 του νοσοκομείου ενώ παρατηρείται δε το φαινόμενο πολλοί γιατροί να μην επιθυμούν πλέον την ανανέωση των συμβάσεων τους και να στρέφονται στον Ιδιωτικό τομέα.

«Το Νοσοκομείο μας έχοντας είκοσι (20) και πλέον χρόνια λειτουργίας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, κτιριακά, μηχανολογικά και λειτουργικά ,που μαζί με την τεράστια έλλειψη τεχνικού προσωπικού καθιστά το Νοσοκομείο επικίνδυνο στην λειτουργικότητα του», αναφέρουν οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχουν αρκετές τεχνικές ειδικότητες που όχι μόνο δεν καλύφθηκαν αλλά αποδυναμώθηκαν περισσότερο με τις αναστολές προσωπικού. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Διανύοντας τον δεύτερο χρόνο πανδημίας αυξάνονται οι ελλείψεις στο προσωπικό των Νοσοκομείων όλης της χώρας, χωρίς να αποτελεί εξαίρεση το Νοσοκομείο Χανίων.

Υπάρχουν σημαντικοί κλάδοι όπως οι τραυματιοφορείς και εν γένει ο Ιατρο-νοσηλευτικός τομέας, όπου το προσωπικό πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής σωματικά και ψυχικά εδώ και ενάμιση χρόνο. Στη παρούσα δύσκολη ώρα οι συνάδελφοι καλούνται να καλύψουν και τα κενά των συναδέλφων που μπήκαν σε αναστολή. Και σαν μην φτάνοντας αυτό εφαρμόζονται ημίμετρα, δηλαδή  μετακινήσεις, έχουμε το φαινόμενο του …ράβε…ξήλωνε…τόσο εντός όσο και εκτός Νοσοκομείου.

Οι γιατροί μας και ιδιαίτερα του παθολογικού τομέα αναγκάζονται να κάνουν πολλαπλές εφημερίες στις κλινικές Covid-19 του Νοσοκομείου μας, με ότι αυτό συνεπάγεται στην αποδυνάμωση των κλινικών τους. Παρατηρείται δε το φαινόμενο πολλοί γιατροί να μην επιθυμούν πλέον την ανανέωση των συμβάσεων τους και να στρέφονται στον Ιδιωτικό τομέα, όπου οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας είναι σαφώς καλύτερες.

Το Νοσοκομείο μας έχοντας είκοσι (20) και πλέον χρόνια λειτουργίας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, κτηριακά, μηχανολογικά και λειτουργικά ,που μαζί με την τεράστια έλλειψη τεχνικού προσωπικού καθιστά το Νοσοκομείο επικίνδυνο στην λειτουργικότητα του. Να επισημανθεί ότι πλέον υπάρχουν αρκετές τεχνικές ειδικότητες που όχι μόνο δεν καλύφθηκαν αλλά αποδυναμώθηκαν περισσότερο με τις αναστολές προσωπικού. Στην συγκεκριμένη υπηρεσία συνάδελφοι καλούνται να εργασθούν πολλές φορές χωρίς καθόλου ρεπό προκειμένου να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες του Νοσοκομείου.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας ,τους Διοικητές της 7ης ΥΠΕ και τους θέτουμε προ των ευθυνών τους έτσι ώστε να προβούν σε γενναία αύξηση των χρηματοδοτήσεων και μόνιμη  στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, επισημαίνοντας ότι το 40% του ανθρώπινου δυναμικού έχει ελαστικές σχέσεις εργασίας που σημαίνει Καθεστώς  Ομηρίας και Αβεβαιότητας τόσο των ιδίων όσο και του Νοσοκομείου μετά τη λήξη των συμβάσεων. Με αφορμή τις τελευταίες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας  σχετικά με τις ανανεώσεις συμβάσεων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας ( ΟΑΕΔ/12 μήνες ), (ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ/5 μήνες), (ΣΟΧ/ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ), ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να πάρει πίσω τον νόμο περί Αναστολής εργασίας όλων των συναδέλφων και να τους επαναφέρει στα καθήκοντά τους για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, όπου με αφορμή τον νόμο περί Αναστολών όχι μόνο ένα μήνα μετά δεν έχουν έρθει οι ¨σωτήριες¨ 3μηνες συμβάσεις αλλά άνοιξαν ήδη οι Ασκοί του Αιόλου για το Νοσοκομείο μας, με αρχή την εργολαβία φύλαξης…  επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που κατά καιρούς έχει εκφράσει ο Σύλλογος μας  για την Άλωση του ΕΣΥ από τους Ιδιώτες.

Παρόλο που σαν κλάδος οι Υγειονομικοί έχουν ξεπεράσει το 90% σε  εμβολιαστική κάλυψη, παραμένει μεγάλος αριθμός συναδέλφων σε αναστολή, οι οποίοι είναι απαραίτητοι και αναντικατάστατοι .

Η Πειθώ και όχι η Υποχρεωτικότητα είναι το μόνο σωστό  μέτρο για τον καθολικό εμβολιασμό όλων των κλάδων.

Ελπίζουμε η Κυβέρνηση να επιδείξει τον ίδιο ζήλο στην ταχύτητα νομοθεσίας για την ένταξη όλων των εργαζομένων στην Υγεία στα ΒΑΕ, όπως έγινε και με την ψήφιση του Νόμου περί υποχρεωτικότητας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί